В Света на спортния риболов – 1-ва част

Раздел въдици с Макара.

Мач въдица
Типичната Мачова въдица е от три части, закрепящи се една към друга с дължина от 3.9 до 4.8 метра /разбира се съществуват и по-дълги, с удължител, но се срещат рядко/ . Тя е с тънка бланка предназначена за по-добър баланс, лесно разсича въздуха при замятане и е достатъчни лека за да може да се лови с нея по-продължително време.
Въдицата е с много на брой водачи, през които минава влакното, които разпределят на много опорни точки тежестта, която понася въдицата при замятане или вадене на уловената риба. Това е прави една изключително лека и здрава въдица. Мачът се произвежда с различна огъваемост /т.н. строй/, което и позволява да се използват различни по дебелина или здравина куки и влакна.
Бих искал да направя една вметка и да има разлика между понятията „акция“ и „строй“!
„Акцията“ показва здравината на бланката.
„Строя“ огъваемостта на същата.
Така две еднакви по здравина въдици могат да бъдат с различна огъваемост, което ги прави на практика напълно различни.
Сега е момента да кажа, че няма универсална въдица, която еднакво да става за един или друг вид риболов. Тя по-скоро еднакво няма да става за същите.
Мач въдицата ни позволява да ловим на по-далечни разстояния /20 до 50 метра/.
Влакната, който наи-често се използват при този риболов са 0.18; 0.20; 0.22. Те са с нулева плаваемост / не са потъващи/, а това позволява да стоят, където ни е нужно за да избегнем влиянието на вятъра.

Телемач.
Това е въдица направена по същата причина, като Мача, но се различава по това, че снадките и излизат телескопично една от друга. Целта е да се намали транспортната дължина на въдицата, но това я прави много по-тежка, с по-лош баланс и строй.
Съществуват и високи класове подобни, които са много добре направени, но мача си остава с по-голямо предимство в почти всеки показател.
Телемача е въдица предимно за любителски риболов.
И двата вида въдици за създадени за риболов с подвижни плувки / Ваглери и Слайдери/, който са прикрепени към линията само на една точка на плувката.
Важно е да се знае, че при тези плувки е желателно, те да са по-тежки – 10 – 20 грама. Влакното от въдицата, до плувката стои скрито под водната повърхност / затова е по-добре да се използва по-дебело основно влакно /.
За риболов с фиксирани плувки или дву-точкови подвижни плувки / при тези плувки линията лежи на водната повърхност/ е разработена друга въдица, която е с по-голяма дължина, която помага да се намали разстоянието между риболовеца и плувката, за да може да се обере по-лесно корема /пазвата/, която се образува от вятъра / колкото и лек да е той/. Те трябва да са много добре подбрани, спрямо условията / форма и грамаж/, което определя, как точно ще поддадем стръвта на рибата. Това и определя по-големи вариации на грамаж – от един до 10, а понякога и 15 грама.
За да са достатъчно леки и с необходимия твърд строй, тези въдици са по-тънкостени, а с това и по крехки от Мача.

Болонеза.
Болонезата е телескопична въдица с дължина от 5 метра нагоре. Съществува подобни с дължина и 9-10 метра, но у нас се предлагат до 7 метра. Масово се използват 6 метрови, но в много ситуации 5 метровите са с по-голямо предимство. Основното предназначение на тази въдица е за риболов на река.
Болонезата е с по-голяма транспортна дължина /с по-дълги снадки/, с цел да се намали дебелината на бланката, защото при тази дълга въдица строя е основния компонент, който изнася тежестта от риболова. Тази въдица трябва да е с върхов строй, което я прави незаменима при риболова на река. В България най-подходящата дължина според наблюденията ми е 5 метра. Тя е много по-бърза, лека и пъргава от 6 метровата и това и дава голямо предимство, тъй като разстоянието и дълбочината, на което ловим тук не е прекалено голямо. Шестицата е с предимство пред по-късата много по-рядко, когато е нужно по-прецизно задържане или на някой места на река Дунав, където рибите се държат по-далече от брега или дълбочината е голяма.
Болонезата е и много успешно оръжие в ръцете на обигран риболовец и на водоемите с сояща вода /язовири, езера, кариери/, при риболов с дву-точкови слайдери, но за целта е нужно тихо време, но основното влакно тук е от особено значение, за разлика от Мача. При този тип риболов е за предпочитане 6 метровата въдица. Тя и е много по-ефикасна.
Диаметъра на влакната при тази въдица варира от .012, до 0.20 в зависимост от условията или ситуацията.

Leave a Reply