Състезателна година 2023 – разбор

IMG-00d59ab2db17e1873b78457095db2bcd-V Видракс Републикански шампион и за 2023 г.

След миналогодишното безапелационно представяне, когато спечелихме всеки кръг от държавното първенство, при това за втори път в историята на секцията ни, целта която си бяхме поставили е успешна защита и затвърждаване на лидерството на отбора ни.
Календар 2022
След периода, в който по ред причини имахме недостиг на състезатели, вече с дълга пейка, амбицирани и обиграни топ риболовци, отборът ни започна да се стикова все повече и повече, а атмосферата в него все по-приповдигната и весела.

Което потвърди заключението, до което бяхме стигнали с годините, че колкото повече хора сме, толкова повече се вдига конкуренцията в отбора, а с това и уменията на всеки по отделно! А и в така подредената ситуация отбора успя да подреди най-важното звено за печелене на всяко състезание, а именно щаба, който насочва и дирижира състезателите, които в момента са на предна линия.
Тук е момента да отбележа, че нивото на първенството ни осезаемо нараства и все повече отбори започнаха да обръщат внимание на развитието си не само като състезатели, но и като щаб, което и за нас е до някъде ново, до момента разчитахме само на един рънър, който трудно можеше да следи всичко на цялата състезателна ивица, а и не на последно място изисква много усилия и време да можеш да видиш и предадеш правилно нужното за конкретната ситуация. Да си рънър е наука, не по-малка от това да си състезател, дори по-трудна и не всеки добър състезател става за нея.
Така след множеството излети заедно, хилядите вързани куки и такъми, оперативки, доокомплектоване на оборудването и изобщо след дългата и прецизна подготовка изпипана и до най-малкия детайл,

дойде и старта на тазгодишното ни държавно първенство по риболов на фидер в класическата категория с кошничка.
Тази година така величественото съоръжение за гребане в Пловдив поднесе много изненади и въртележки в класирането, по традиция късмета бе на особено високо ниво над всичко, а като за капак в опит да се намали именно той заради няколко рекламни съоръжения по ивицата, всеки един от секторите бе отделен от съседния с разстояние между тях, което в последствие се оказа огромна грешна и това допълнително повиши до най-висока степен фактора жребий.
След всяко състезание е много по-лесно и всеки си прави изводи от грешките си, така и ние далеч не отдаваме лошия си резултат изцяло на него. Но е факт, че от водещите отбори, ние се справихме най-добре, като заехме меко казано незадоволителното седмо място. За домакините от Пловдив не знам какво и не ми се иска да говоря, които като едни доказали се стратези именно тук и фаворити за челните места, катастрофираха по невиждан никога до сега начин.
Така след първоначалния шок от цялостното класиране, знаехме, че нищо не е свършено и въпреки изоставането от цели 33 точки, което направи защитата ни Републиканската титла още по-желана и ни направи по-целеустремени и фокусирани за идеята.

Голяма пауза между първия и втория кръг (буквално цяло лято), ни даде възможност да обърнем внимание и да другата дисциплина, в която аз заедно с отбора на Стара Загора отново защитихме Републиканската си миналогодишна титла, като гарнирахме със спечелени всички кръгове тази година, което се случи за първи път в тази дисциплина, въпреки голямата конкуренция в нея.

А отборът на другия ни двигател на отбора Мариан стана трети с отбора си в плувката, като късмета им изневери на финалния кръг и в последния момент бяха изместени от второто място за годината.

Така с приповдигнато настроение насочихме цялото си внимание към предстоящото ново предизвикателство.
Предстоеше ни втория кръг от фидера на езерото Мандра – Бургас. Любимо място, заради огромното разнообразие на рибна популация и винаги различния риболов и ситуация, в която ни подлагаше. Водоем, който реално показва формата и разбиранията на всеки добър състезател, а с това и отбор, дава реална възможност да се види, колко е важна работата на хората, които остават на втора линия и дирижират подхода на отбора в реално време. Но това далеч не са всички зад гърба ни, които ни дават възможност да сме фаворити за спечелването на всяка битка. Зад нас стои голям екип, приятели, които помагат с всевъзможни неща. Набавяне на оборудване, на така важната и необходима свежа стръв, проучване на водоемите, логистична помощ. Намирането на подходящи за целта ни бази за нощуване и изобщо за всичко необходимо за по-улесненото ни провеждане на всеки турнир. Спонсори!

И тази година имах възможност, по един или друг начин да отделя време за по-обстойно проучване и анализиране на поведението на рибата .

В предвид нуждата от повече и разнообразна захранка, която в предвид постоянно нарастващите цени на всичко и все по-трудното финансиране, не е в неограничени количества екипа ни разработи три рецепти захранка, изцяло за нуждите на отбора и това ни даде още по-голяма свобода да се изправим пред огромното предизвикателство, което Мандра ни поднесе, а именно изключително непознатите, бързи и интересни риби – брените.

Ходя на състезания на Мандра от двайсетина години, но за първи път ни се налага да ловим точно този интересен вид, който се оказа освен печеливш и изключително предизвикателство за всички ни. На този турнир ловихме с изцяло разработена от нас захранка, което направи успеха ни още по-сладък!

На тренировките открихме още два вида риболов, за които бяхме подготвени, но в крайна сметка решихме да се придържаме именно към въпросните Мандренски брени.

Тук искам да поздравя момчетата от отбора, които се хвърлиха в боя без да тренират, респективно без да усетят всичко от риболова, но очаквано се справиха подобаващо, че дори и единия – Люди безапелационно спечели и турнира.

Станахме първи и в голямата битка отборно, с комфортна преднина, благодарение на огромната екипна работа, тактика и стратегия. Направихме си страхотен кеф, истински празник на състезателния риболов.

Приятно впечатления направиха и временните водачи отбора на Веда, които въпреки, че вече с далеч по-малка преднина, останаха на върха в моментното Генерално класиране, плътно следвани от нас.
Всичко се развиваше точно по план, бяхме изключително доволни, фокусирани и нетърпеливи за финалния кръг, който знаехме, че ще е с наличие на много и разнообразен риболов и тук ориентацията, опита и уменията ще са решаващи за крайното класиране, и в битката щяха да се намесят още отбори, което ни даваше реален шанс да защитим титлата си отново.
Успяхме да направим много ползотворна тренировка и едновременно с информацията, която бе събрал Мариан от частния турнир предната седмица, на който бе взел участие, подредихме поредната изненадваща стратегия.

Лек препъни камък се оказа А сектор, на който не успяхме да тренираме поради жребият, който ни отреди, четвъртък и петък да сме на голямата стена. Така Драго изтегли късата клечка и отпадна от индивидуалната надпревара.

Но такъв ни бил късмета, а и би било прекалено вече. В другите сектори се справихме очаквано на ниво, като освен че спечелихме турнира, Доктор 5 напомни за себе си и безапелационно го спечели индивидуално.
Това бе най-силния турнир за годината, че и не само, от създаването на секцията към родната федерация до сега не бяхме хващали толкова много риби всички. Истински завързан и интересен турнир, където забележете 20 килограма бяха крайно недостатъчни за призово класиране. Нашият отбор успя да хване почти 230 кг, а аз имах щастието и късмета да хвана малко под 40 от тях за един ден.

Страхотен завършек на първенството за нас. Тази победа ни донесе и Републиканската титла, за която всички здраво се потрудихме.

Благодаря на всеки от екипа на Видракс, работата ви макар и в сянка е безценна, правите нещата да са по-лесно постижими!
Благодаря и на всеки, който помага и подкрепя отбора и не на последно място на основния двигател на Клуба – спонсорите ни от фирма Видракс https://www.vidrax-fishing.com/shop/index.php
и магазин Видракс София – www.facebook.com/shop.vidraxsofia
А сега е време за подготовка, връзване на куки, такъми и подновяване и надграждане на оборудването за новия сезон.
Поздрави от целия ни екип

А до конкурентите: -стягайте се, че идваме още по-силни и подготвени… 🙂

Leave a Reply